Mikä Ocicat?


Rodun historia
Ensimmäinen ocicat syntyi sattumalta Amerikan Michiganissa vuonna 1964, Kun Virginia Daly yritti luoda abessinialaisen naamiolla varustetun siamilaisen. Jalostuksen tuloksena vuonna 1964 syntyi Tonga, golden-täplikäs uros. Pennun isä oli riistanvärinen abessinialainen Whitehead Elegante Sun ”Sunny” ja emo ruskeanaamioinen siamilainen Dalai She ”She”. Virginian ja hänen tyttärensä mielestä Tonga muistutti valtavasti oselottia, joten siten rodun nimeksi tuli OCICAT. Alun perin rotu kirjoitettiin muodossa OciCat.

Tonga kuitenkin päätyi lemmikiksi, joka leikattiin myöhemmin, eikä sitä koskaan käytetty kasvatukseen. Tuo villiä kissaa muistuttava lihaksikas olento herätti kuitenkin niin paljon positiivista huomiota, että Virginia Daly teetti vielä kerran pennut Tongan vanhemmilla. Tästä yhdistelmästä syntyi ruskeatäplikäs Dalai Dotson. Virginia jatkoi OCICAT rodun kehittämistä, ja rotua alettiin pian esitellä näyttelyissä.

CFA (Cat Fanciers Association) rekisteröi Ocicatin roduksi yhdysvalloissa vuonna 1966.
FiFe:en (Federation Internationale Feline) rotu hyväksyttiin vasta 1992.
Euroopan ensimmäiset Ocicatit tulivat Saksaan 1980-luvun lopulla. Suomeen rodun toivat Suvi Pohjola-Stenroos ja Esa Stenroos vuonna 1993. Ensimmäiset Suomeen tulleet Ocicatit olivat lilatäplikäs EC Gemlou Pink Panther eli ”Roope” ja kanelitäplikäs IC Gemlou First-Lady-of-Galax eli ”Roosa” Teksasista.


Ocicatin ulkoinen olemus

Ocicat on keskisuuri tai suuri, lihaksikas kuviollinen kissa. Sen vartalo on kiinteä ja jäntevä. Se on yllättävän painava kokoonsa nähden. Naaraiden ja urosten välinen kokoero on huomattava, uroskissa painaa tavallisesti 6-8kg ja naaras vastaavasti 3,5-5kg. Ocicat kasvaa täyteen mittaansa suhteellisen hitaasti, noin kahdessa vuodessa.
Tyypillisin ja näyttelyissä ainoa sertioikeudet omaava kuviointi on täplikäs, mutta myös tabbykuvioisia, yksivärisiä ja naamiokissoja esiintyy satunnaisesti.

Ocicatin turkki on lyhyt, tiheä, sileä ja kiiltävä. Jokaisessa karvassa on vaihtuva värivyöhyke (jokainen yksittäinen karva on raidallinen), paitsi hännänpään karvoissa joista Ocicatin väri määritellään. Kuviolla tulisi olla selvä kontrasti pohjaväriin.
Täpläkuvion tulee jatkua mahdollisimman pitkälle raajoihin. Vaaleat värit muodostavat vaikeammin havaittavan kontrastin pohjaväriinsä.


Värit

Ocicatteja on yhteensä 12 väriä: tawny (ruskea tai musta), suklaa ja kaneli, sekä näistä väreistä vaalentaja- eli diluutiogeenin vaikutuksesta syntyneet sininen, lila ja beige. Kaikista edellä mainituista on vielä hopeamuunnokset, ruskea-, suklaa-, kaneli-, sini-, lila- ja beigehopea.

Päävärit:
n= musta eli tawny
b= suklaa
o= kaneli

Näiden diluutiovärit( päävärien vaalennetut värit):
a= sininen (tawnyn diluutio)
c= lila (suklaan diluutio)
p= beige (kanelin diluutio)

Hopeamuunnokset:
ns= tawnyhopea eli hopea
bs= suklaahopea
os= kanelihopea
as= sinihopea
cs= lilahopea
ps= beigehopea


EMS- koodit

Rotu määritellään kolmella isolla kirjaimella, ocicat = OCI.
Väri määritellään yhdellä pienellä kirjaimella. Poikkeuksellisesti s (hopea) voidaan liittää perusvärin jälkeen.
Kuvio määritellään kaksinumeroisella luvulla 24= täplikäs.


Ocicatin virheet

¨ Valkoinen medaljonki tai täplitys
¨ Knikki hännässä tai muu muutos hännässä
¨ Epänormaali lukumäärä varpaita
¨ Siniset silmät


Ocicatin luonne

Villistä ulkonäöstään huolimatta Ocicat on luonteeltaan mitä lempein, rakastettavin, kursailemattomin ja sosiaalisin kissarotu. Ocit ovat älykkäitä, kekseliäitä, oppivaisia ja leikkisiä läpi elämänsä. Ne ovat hyvin aktiivisia ja kaipaavat paljon virikkeitä ja tekemistä. Ocicatit seuraavat ihmiskumppaniensa puuhia tiukasti, ja rakastavat ihmisten ja muiden lemmikkien seuraa. Ne ovat siis aina mukana kaikessa mitä teet (halusitpa sitä tai et). Ocicat kiintyy omistajaansa ja myös näyttää sen. Jotkut yksilöt ovat kovin puheliaita, ja osallistuvat perheen keskusteluihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti